Beskrivning
”Gutenberg” är ett kodnamn för ett paradigmskifte kring webbplatsbyggande och publicering med WordPress, där syftet är att revolutionera hela publiceringsupplevelsen på ett lika omvälvande sätt som Gutenberg ändrade förutsättningarna för det skrivna ordet. Just nu befinner sig projektet i den första av fyra utvecklingsfaser som kommer att beröra alla delar av WordPress – redigering, anpassning, samarbete och flerspråkighet – och som fokuseras kring en ny redigeringsupplevelse, blockredigeraren.
Blockredigeraren introducerar en modulbaserad syn på sidor och inlägg: varje bit av innehåll i redigeraren: textstycken, bildgallerier, rubriker m.m. utgör ett eget block. Precis som vanliga byggklossar kan block i WordPress läggas till, arrangeras och stuvas om, så att WordPress-användare kan sidor med många typer av innehåll på ett sätt som är visuellt och lätt att förstå – utan behov av olika nödlösningar i stil med kortkoder och anpassad HTML-kod.
Blockredigeraren gjordes först tillgänglig i december 2018 och vi arbetar fortfarande för fullt med att förbättra upplevelsen, skapa fler och bättre blocktyper och lägga grunden för de kommande tre faserna av utvecklingsarbete i projektet. Med tillägget Gutenberg får du den allra senaste versionen av blockredigeraren så att du tillsammans med oss kan testa de allra senaste funktionerna, prova att göa olika saker med block och kanske inspireras att skapa egna block.
Upptäck mer
-
Användardokumentation: I dokumentationen om redigeringsmiljön i WordPress finns detaljerad dokumentation om hur man som författare använder redigeraren för att skapa inlägg och sidor.
-
Utvecklardokumentation: Funktioner för utökning och anpassning utgör själva grunden för plattformen WordPress, i dokumentationen för utvecklare finns det omfattande hjälpredor, dokumentation och referensmaterial för applikationsgränssnitt kring hur redigeringsmiljön kan utökas.
-
Bidragande personer: Gutenberg är ett öppen källkodsprojekt som välkomnar alla typer av bidrag, från kodning och design till dokumentation och ”triage” (grovsortering av felrapporter). I Contributor’s Handbook (bidragandehandboken) finns all information om hur du kan hjälpa till.
Navet för utvecklingen i projekt Gutenberg finns på Github: https://github.com/wordpress/gutenberg
Diskussionerna inom projektet sker i bloggen ”Make WordPress Core” och i kanalen #core-editor
i Slack, registreringsinformation.
Vanliga frågor
-
Hur kan jag skicka feedback eller få hjälp med ett fel?
-
Vi tar gärna emot era felrapporter, förslag på nya funktioner och all annan återkoppling! Välkommen till projektets ”problemlista” på GitHub för att söka bland befintliga ärenden eller skapa ett nytt. Även om vi försöker att sovra bland problem som rapporteras här i tilläggets supportforum kommer du att få svar snabbare (och minska mängden dubbelarbete) om du hjälper oss att hålla allt samlat i kodförvaret på GitHub.
-
Vad händer härnäst i projektet?
-
Projektets fyra faser är ”redigering”, ”webbplatsanpassning”, ”samarbete” och ”flerspråkighet”. Du kan höra Matt berätta mer om projektet och dess faser i hans framträdanden ”State of the Word” år 2019 och 2018. Du kan också läsa projektets uppdateringar i bloggen ”Make WordPress Core”.
-
Var kan jag läsa mer om Gutenberg?
-
- Gutenberg, or the Ship of Theseus, med olika exempel på vad Gutenberg kan komma att klara i framtiden (på engelska)
- Teknisk översikt över redigeraren (på engelska)
- Principer för design och bästa praxis för konstruktion av block
- WP Post Grammar Parser
- Utvecklingsuppdateringar på make.wordpress.org
- Dokumentation: Skapa block, referens och riktlinjer
- Fler vanliga frågor
-
Var kan jag se vilka versioner av Gutenberg-tillägget som är inkluderat i varje WordPress-utgåva?
-
Visa dokumentet versioner i WordPress för att se en tabell över vilken version av Gutenberg-tillägget som är inkluderat i varje WordPress-utgåva.
Recensioner
Bidragsgivare och utvecklare
”Gutenberg” är programvara med öppen källkod. Följande personer har bidragit till detta tillägg.
Bidragande personer”Gutenberg” har översatts till 47 språk. Tack till översättarna för deras bidrag.
Översätt ”Gutenberg” till ditt språk.
Intresserad av programutveckling?
Läs programkoden, kika på SVN-filförvaret eller prenumerera på utvecklarloggen via RSS.
Ändringslogg
För att läsa ändringsloggen för Gutenberg 9.0.0 går du till utgåvans sida.